Bir İsviçre köyünün tepesinde, İsviçre Alpleri’nin muhteşem doğasında, gümüş-beyaz rengiyle aşağı süzülen bir şelale hayal edin. Şimdi de bu hayali, şelalenin insan yapımı olduğu ve milyonlarca galon suyu tuttuğu bilgisiyle birleştirin. Bir küçük detay daha: Su yukarı doğru akıyor!
Linthal’daki dev hidroelektrik santrali ile tanışın. İsviçre bu santralde suyu önce yerçekiminin gücüne bırakıp elektrik üretiyor ve akıllı hidrolik sistemiyle elektrik ürettiği suyu daha sona tekrar dağın tepesine gönderiyor. Bu dağ, aslında dev bir batarya!

GE mühendisleri bu dağı dev bir bataryaya çevirirken GE’nin en yeni değişken hızlı pompalama alanı teknolojisini kullandı. Dağın içinde damarlar gibi dolaşan borular, elektrik üretimi gerektiğinde kapılarını birden açarak metrelerce aşağıya suyu bırakıyor. Bu esnada 4 GE türbini elektrik üretmeye başlıyor. Rüzgâr enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji türleri için verimli bir gün yaşandığında ise üretilen elektriğin bir bölümü, türbinleri tersine çalıştırarak suyu tekrar yukarı gönderiyor. Dolayısı ile rüzgârın esmediği ya da güneşin aydınlatmadığı bir günde her zaman yedek bir enerji kaynağı ve bir bataryanız bulunmuş oluyor.
Muhteşem manzaralarla karşınızda dünyanın en büyük bataryası!
Gerçek bir çevreci santral. Keşke ülkemizde örneklerini görebilsek. GE ekibini özellikle Gökhan Bey’i tebrik ederim.
Yalnız yazıda teknik detayları da görmek isteriz. Kurulu güç, düşü yüksekliği, su kapasitesi vs.