Teknolojinin gelişmesi ile her gün yeni bir kavram hayatımıza giriyor. Selfie, drone ve bunlar gibi birçok kavram son yıllarda ortaya çıksa da bir anda tüm dünyanın en çok konuştuğu şeyler haline geldi. Aynı şey endüstri için de geçerli. Yepyeni kavramlar bir anda endüstrilerin en çok konuştuğu başlıklar haline geliyor. Peki, bu kavramlar konuşulduğu kadar kullanılan ya da etkisi olan kavramlar mı?
6. GE Küresel İnovasyon Barometresi’nde 20 ülkeden 2090 lidere “Adı geçen inovasyonlardan hangileri ülkenizde ne kadar popüler?” sorusu da soruldu. Dünya genelindeki inovasyon liderlerinin verdiği cevaba göre en popüler olan inovasyon kavramları yapay zeka, nesnelerin interneti, kripto para teknolojileri ve 3D üretim. Bu kavramları sanal gerçeklik, veri analiz sistemleri ve akıllı enerji şebekeleri izliyor.
Ancak bir konunun popüler olması, o konuyla ilgili gelecek beklentileriyle ya da yaratacağı etkisiyle doğru orantılı olacağı anlamına gelmiyor. Liderlerin verdiği cevaplar da bu yönde. Liderlere göre geleceği en çok değiştireceği düşünülen inovasyon kavramları akıllı enerji şebekeleri, yapay zekâ, elektrikli ulaşım sistemleri ve nanoteknoloji. Ters orantının en rahat göründüğü konu ise sanal sağlık hizmetleri. Liderlerin sadece %57’si bu konuyu popüler olarak tanımlarken, geleceği değiştireceğine duyulan inanç %68 civarında.
Dünya genelindeki yaygın düşünce, akıllı enerji şebekeleri konusundaki inovasyonların dünyaya büyük etkilerinin olacağı yönünde.
Peki, Türkiye’de durum nasıl? Türkiye’de hemen hemen tüm inovasyon kavramları dünya ortalamasının üzerinde bir popülariteye sahip. En popüler olan kavramlar ise akıllı kentler, yapay zekâ, nanoteknoloji ve artırılmış gerçeklik. Bu kavramları sırasıyla 3D üretim, elektrikli ulaşım sistemleri ve kripto paralar takip ediyor. Türkiye’deki yöneticilerin, en çok dönüştürücü etki yapacağını düşündükleri inovasyon kavramları ise nanoteknoloji, akıllı enerji, akıllı kentler ve sürücüsüz ulaşım. Özellikle sürücüsüz ulaşım ve nanoteknoloji, Türkiye’de çok popüler konular değiller ancak bunlardan beklenen dönüştürücü etki ile popülerlikleri arasında ciddi bir oransal fark mevcut.
İnovasyonel kavramlar, Türkiye’de dünya ortalamasının çok üzerinde bir popülerliğe sahip.
Barometreye göre, yöneticiler sürücüsüz ulaşım ve artırılmış/sanal gerçeklik gibi konuların gündelik hayattaki popülerliğine rağmen ileride çok büyük etkisinin olmadığını düşünüyorlar. Ancak akıllı kentler, akıllı enerji şebekeleri ve ulaşım gibi konulardaki inovasyonlar hakları teslim edilmese de geleceği yeniden çizecek konular olarak görülüyor.
Grafiklere baktığımızda Dünya ile Türkiye’nin ayrıştığı bir diğer nokta, bizlerde popüler kavramların yüzdesinin etkisine göre çok daha fazla olması. Yani, popülerlik var ama etkisi ya da uygulaması daha düşük oranlarda. Küresel yöneticilerde ise popülerlikten daha çok etkisinin daha büyük yüzdelerde olduğu görülüyor.
Bakalım bir sonraki barometrede bu kavramlar hak ettiği değeri görebilecekler mi?
GE Türkiye İnovasyon Barometre 2018 raporunun tamamını aşağıdaki formu doldurarak indirebilirsiniz.
Yorumlar ▾